Hieronder vinden jullie de blog, hierin zetten we korte updates over ons project en kunnen jullie ook meer informatie vinden over de vlinders en het project dat we op scholen organiseren. 


Vijanden van de vlinder

Vlinders zijn kwetsbaar en hebben daarom ook veel vijanden, maar wat je niet zou verwachten is dat de belangrijkste vijand van deze mooie wezentjes parasieten zijn. Vooral als rups en pop zijn vlinders erg kwetsbaar, ze kunnen zich niet verweren tegen andere insecten, vogels...Maar daar stopt het nog niet, vlinders kunnen in elk stadium van hun leven sterven door milieufactoren zoals het weer, vervuiling van hun habitat of ziekten. Of ze hebben gewoon pech, zoals iedereen in zijn leven weleens gewoon brute pech heeft, kan het voor hen dodelijk zijn.

Lees meer »

Het verschil tussen een dag- en nachtvlinder.

Alle vlindersoorten kunnen opgedeeld worden in twee grote groepen, de dag- en nachtvlinders, een andere naam voor een nachtvlinder is een mot. In België leven er maar 50 soorten dagvlinders en meer dan 2000 soorten nachtvlinders. De twee zijn zeer gemakkelijk van elkaar te onderscheiden door naar de vleugelstand en de voelsprieten te kijken.

Lees meer »

De dag van een vlinder

Op een warme zonnige dag gaat de vlinder eerst alle warmte opnemen door met zijn vleugels wijduit te gaan zitten, zo kan hij zoveel mogelijk warmte opvangen. Wanneer de vlinder het warm genoeg heeft gaat hij vliegen. Hier heeft de vlinder ook energie voor nodig dus hij gaat vervolgens opzoek naar voedsel. Vlinders eten graag de nectar dat in bloemen zit. Terwijl dat de vlinder de nectar aan het opzuigen is gaat hij ook de bloem bestuiven. Wanneer het plots regent en kouder wordt gaat de vlinder opzoek naar een beschutte plaats om zich schuil te houden en op te warmen wanneer de zon tevoorschijn komt. Tussendoor is de vlinder ook opzoek naar een partner om zoveel mogelijk eitjes te leggen.

Lees meer »

Voorjaarsplanten voor vlinders

De lente is er! De vlinders die ontwaken en de lentebloeiers komen uit... Hier zijn de 5 voorjaarsplanten die je in je tuin moet hebben als je dit voorjaar vlinders wil zien.

Lees meer »

Levenscyclus van de vlinder

Elke vlinder start als een eitje, hieruit komt een rups. Het enige levensdoel van de rups is om te groeien, rupsen vervellen tot 5x voor ze zich verwikkelen in een coccon. In de coccon veranderd te rups zich in een vlinder, dit kan enkele weken tot zelf enkele maanden duren. De coccon barst open als de vlinder klaar is met ontwikkelen, de vlinder zal echter niet direct kunnen wegvliegen omdat zijn vleugels nog nat zijn. Nadat zijn vleugels droog zijn gaat de vlinder op pad om eten en een partner te zoeken. Daarna begint de cyclus opnieuw.

Lees meer »